Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. kapča

31. 10. 2010
 

Nikdo Harryho nebudil. S Ronem se spolu přestali bavit, a tak teď nebyl nikdo, kdo by jej vzbudil. Takže vstával až někdy ve dvě hodiny. Promeškal i oběd a protože měl hlad vyrazil rovnou do kuchyně.


Pohladil hrušku na obraze, ta se zachichotala a před Harrym se otevřel tajný vstup do jídelny. Moc se nerozhlížel, a tak ho překvapilo, že když se posadil, uviděl o kousek dál Malfoye a vedle něj poskakovat Dobbyho. Ten se za chvilku objevil i u Harryho.


,,Pan Harry Potter! Dobby je šťastný, přišel za ním pan Harry Potter i pan Draco Malfoy. Dnes je Dobbyho nejšťastnější den. Dá si pán něco?“


Harry přikývl, až mu Dobby přinese jídlo a než zase odešel zastavil ho.


,,Dobby, ty máš Malfoye rád? Jeho rodina ti ubližovala, ne?“


Dobby se pousmál a přestal na chvilku poskakovat.


,,Pan Draco Malfoy ne. Pan Draco měl Dobbyho rád. Dokonce mu chodil pomáhat, když bylo Dobbymu ublíženo.“


Tak teď byl Harry překvapený, to nečekal. Zkoumavě se podíval na Malfoye a všiml si, že i on ho pozoruje. Pak mu mírně kývl hlavou, zvedl se a odešel, nechávaje za sebou dočista ztuhlého Harryho, který byl překvapený z Malfoyova pozdravu a přemýšlel, jestli na něj nebude muset změni názor.


Dojedl své jídlo, rozloučil se s Dobbym a vyrazil na procházku po hradě. Letos nejspíš poslední. Zítra odjedou dopoledne a to už nebude čas na nějaké procházky. Samozřejmě, že vyrazil i na věž. Vyšel nahoru a zvedl poklop, pak přešel k jižní straně věže. Odtud byl nejlepší rozhled na Zapovězený les.


Ani neslyšel, když se znovu zvedl poklop, a na věž vešel někdo další. Ten se zastavil u vchodu a jako by uvažoval, zda se nemá vrátit zpátky, ale pak přece jen za sebou poklop zavřel a přiblížil se k Harrymu, až stál vedle něj a stejně jako on se zadíval na les.


Harry se zadíval, kdo si vedle něj stoupl a mírně ztuhl. Nečekal, že Snapea ještě za ty dva dny uvidí. Vlastně se mu hlavně chtěl vyhýbat. Teď nevěděl, co by měl udělat. Či urychleně odejít a nebo zůstat stát. Vybral si to druhé, ale i tak neočekával, že Snape začne mluvit, a tak byl o chvilku později překvapen.


,,Když mě Lily opustila, byl sem naštvaný. Chápal bych, kdyby mě opustila, byl sem Smrtijed, špeh pro Brumbála a ona nemohla vydržet, že každý večer někam odcházím. Ale, že šla k Potterovi, tím mi zasadila tu nejhorší ránu. A pak už šly zprávy o tom, že si ho vzala a o nějakou dobu později se jim narodilo dítě!


Dítě, které sem s ní chtěl mít já! I vzít sem si ji chtěl, měl jsem koupené prstýnky, jen sem čekal, až se situace uklidní, až Temný pán přestane tolik útočit a snad... až ho někdo přemůže. Bohužel, Lily odešla dříve než se tak stalo.


Víš, proč tě nenávidím? Kvůli tomuhle! Moje Lily měla dítě s někým jiným! A k tomu s Potterem, už jen kvůli němu je má nenávist tak silná! A pak příjdeš ty, a řekneš mi, že tvým otcem není Potter, ale já!


Čemu mám věřit? A jak... se mám ze dne na den zbavit té nenávisti? I když k ní není důvod, není to tak lehké! A pak... Sem naštvaný na Lily, ač sem nebyl nejlepší, jak mi to mohla udělat? A hlavně... proč mi nic neřekla, kdybych to vše věděl, chápal bych to, ale odešla bez jediného slova.


Vrátil sem se jednou ráno, po noci, kdy jsme napadli nějakou vesnici, zatraceně... pomohl sem utéct malému chlapci, chtěl sem jí to říci, ale ona tam nebyla. Snažil sem se ji najít, ale jakoby zmizela z povrchu země, až potom, sem se doslechl, že si vzala Pottera, mého úhlavního nepřítele.“


Harry zaslechl, jak si povzdechl a cítil, že se k němu otočil zády.


,,Budu se snažit zvyknout si na to, slibuji, ale lehké to nebude. Ale o jedno tě chci požádat. Nevím, kdo vše to ví, ale neříkej to moc lidem. Kdyby se to dozvěděl Temný pán, bylo by to zlé. Využil by mě proti tobě.


Teď bych se asi měl rozloučit.“


Otočil se zpět k Harrymu a ten zvedl hlavu.


,,Užij si prázdniny. Uvidíme se v novém školním roce.“


Harry přikývl a otočil se znovu k Zapovězenému lesu. Snape se otočil a chtěl odejít, pak se ale znovu obrátil k Harrymu.


,,Ten lektvar... Byl skvělý, gratuluji.“


Pak odešel a Harry se svezl po hradbách. Co vlastně čekal? Že mu Snape třeba navrhne nějaké setkání o prázdninách? Že ho vezme s sebou na prázdniny? Ale vlastně, neočekával skoro nic, ale přesto jej potěšilo, že Snape pochválil jeho lektvar. To pro něj bylo něco nového.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hmmm x)

(Vl k, 31. 10. 2010 21:04)

tak todle bylo fakt úžasný x)

...

(Teríík, 31. 10. 2010 19:57)

Wow.. pěkný.. =)).. doufám že nás nenecháš čekat tak dlouho.. =))..

......

(Anna, 31. 10. 2010 18:17)

Pěkná kapitola, těším se na další, snad bude brzy.